top of page

Ik wil...

…mijn medewerkers soms een elektrische auto kunnen aanbieden

Medewerkers die op de fiets komen zijn gemiddeld gezonder en vitaler dan medewerkers die met de auto komen. Fietsers en werknemers die met het ov komen stoten ook veel minder CO2 en andere schadelijke stoffen uit. Toch is het soms onhandig voor medewerkers om met de fiets of het ov naar werk te reizen, want hoe moeten ze dan snel naar die verre afspraak die ze hebben gepland? Voor die gevallen kan het zinvol zijn om een (elektrische) deelauto aan te bieden. Eén die vrij beschikbaar is, of één die specifiek voor uw medewerkers, of op uw bedrijventerrein beschikbaar is.

Colorful Houses
Hand_beide.png

Deze oplossingen kunt u zelf toepassen of samenwerken met andere ondernemers

Lees hieronder hoe u deze oplossing in uw onderneming door kunt voeren. Heeft u vragen, stel ze in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit 

of neem contact op met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit.

Wat levert deze oplossing u op?

Met het aanbieden van (duurzaam) deelvervoer aan uw medewerkers stelt u hen in staat flexibel te reizen op de manier die hen op dat moment het beste uitkomt.

Duurzaamheid

 • Aanbieders van deelvervoer maken bijna uitsluitend gebruik van elektrische vervoermiddelen. Door (elektrisch) deelvervoer met het ov te combineren zijn uw medewerkers in staat volledig co2-neutraal te reizen. Zowel voor woon-werkverkeer als voor zakelijke reizen.

 

Aantrekkelijk werkgeverschap

 • U geeft uw medewerkers de keuzevrijheid om zelf de optimale reis te kiezen.

 • Door deelvervoer aan te bieden voor de ‘last-mile’ van en naar een station of andere ov-halte is uw onderneming goed bereikbaar voor uw (nieuwe) medewerkers.

 

Voor uzelf als ondernemer

 • Door het gebruik van deelvervoer kan het bezit van eigen vervoermiddelen (de bedrijfsauto) overbodig worden. Door gebruik en aanbod van deelvervoer goed af te stellen kunnen kosten worden bespaard.

 • Er zijn natuurlijk (extra) kosten gemoeid met het gebruiken van deelvervoer. Dit is afhankelijk van de vergoeding die u nu geeft voor de zakelijke reiskosten. Gemaakte reiskosten, ook die van deelvervoer, zijn in principe volledig aftrekbaar.

Deze oplossing is iets voor u als:

U medewerkers heeft die af en toe ergens naar toe moeten voor een overleg dat niet handig met de fiets of het ov te bereiken is.

 • Uw medewerkers (korte) reizen moeten maken voor hun werkzaamheden, bijvoorbeeld op bezoek bij klanten.

 • U nu een bedrijfsauto heeft die voor zakelijk ritten wordt gebruikt.

 

Deze oplossing is minder geschikt voor:

 • Ondernemingen waar alle werknemers beschikken over een leaseauto.

Aan de slag!

U kunt een contract afsluiten met een aanbieder van deelvervoer voor het gebruik van publiek beschikbare of voor de onderneming gereserveerde elektrische auto’s.

Wie?

Het aanbieden of vergoeden van deelvervoer wordt onderdeel van uw HR-beleid en heeft invloed op de financiële afhandeling van reiskosten, daarom is het belangrijk dat de volgende rollen binnen uw onderneming worden aangehaakt:

 • HR-verantwoordelijke

 • OR / personeelsvertegenwoordiging

 • Financiële administratie

 • Accountant / belastingadviseur

 

Wat?

Er zijn in hoofdlijnen twee opties om als werkgever met deelauto’s aan de slag te gaan:

 

 1. U sluit een contract af bij een van de bestaande aanbieders van deelauto’s in uw werkgebied. Uw medewerkers kunnen dan gebruik maken van de vervoermiddelen van die aanbieder voor hun reizen. De kosten worden direct afgerekend met de aanbieder.

 2. U gaat met een aanbieder van deelvervoer in gesprek over eigen deelvervoermiddelen die uw medewerkers kunnen gebruiken. Hieraan zijn meestal hogere kosten verbonden, maar u heeft dan wel de zekerheid dat er altijd een vervoermiddel voor uw medewerkers klaar staat. Bij deze optie is het voordelig om samen te werken met andere ondernemers in uw gebied. De gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit helpt u graag met het vinden van andere geïnteresseerde ondernemers.

 

 

Hoe?

 • Stel een verantwoordelijke aan vanuit de eigen onderneming die aan de slag gaat met dit onderwerp.

 

 • Stel vast waarom u met deelauto’s aan de slag wilt. Welke ritten verwachten jullie dat met deelvervoer worden uitgevoerd? Welk type auto is hiervoor geschikt?

 • Bekijk de verschillende aanbieders van deelauto’s en bespreek het aanbod.

 • Zet alle opties naast elkaar en kies degene die het beste bij uw/jullie situatie past

 

 • Na het afsluiten van een contract met een aanbieder, is het van belang medewerkers te informeren. Denk hierbij niet alleen aan het uitleggen van hoe het werkt, maar ook in welke omstandigheden ze er gebruik van moeten maken en welke voordelen het oplevert. Zowel voor henzelf als voor het bedrijf.

 • Evalueer jaarlijks of het gebruik van deelauto’s past bij de bedrijfsvoering of dat het aanbod of de contractvorm moet worden aangepast.

 

Zoek optioneel de samenwerking met andere ondernemers:

 • Zoek andere bedrijven om de vraag te vergroten

 • Overleg met deze bedrijven over hun wensen en ideeën, eventueel in samenwerking met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit

 • Leg de behoefte vast op papier.

 • Zet de vraag die u als groep bedrijven heeft uit bij de aanbieders van deelauto’s.

 

Voorbeelden aanbieders:

 

Aanbieders van vrij beschikbare elektrische deelauto’s

 

(Er zijn meer deelautoaanbieders, maar deze bieden niet uitsluitend elektrische auto’s)

Zo maakt u dit tot een succes:

Informeer uw medewerkers over het gebruik van de elektrische auto’s en laat uw medewerkers tips en tricks delen.

 • Informeer uw werknemers over de deelauto’s. Denk hierbij niet alleen aan het uitleggen van hoe het werkt, maar ook in welke omstandigheden ze er gebruik van moeten maken en welke voordelen het oplevert. Zowel voor henzelf als voor het bedrijf.

 

 • Laat uw werknemers van elkaar leren door tips en tricks te delen. Uw kunt uw tips ook delen in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit!

 

De gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit denkt hier graag met u over mee!

 

We zijn erg benieuwd wat u van deze oplossing vindt en of u van plan bent om met deelvervoer aan de slag te gaan. Laat het ons weten via het contactformulier of neem contact op met uw gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit!

We zijn erg benieuwd wat u van deze oplossing vindt en of u van plan bent om ermee aan de slag te gaan. Laat het ons weten via het contactformulier of neem contact op met uw gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit!

Voorbeeldprojecten van deze oplossing

bottom of page