top of page

QuickScan

Wat zijn voordelen en mogelijkheden van Duurzame Mobiliteit?

Medewerkers die gemiddeld ruim een dag in het jaar minder ziek zijn. Medewerkers die 23% productiever zijn. Minder benodigde parkeer- en werkplekken. Heeft u een idee wat het u financieel oplevert als meer mensen fietsen, met het ov komen en/of thuiswerken? Het kan zo honderden tot duizenden euro's per jaar schelen. Op deze pagina leest u hoe u kunt besparen op kosten en CO2 uitstoot, of welke andere voordelen u heeft bij het verduurzamen van uw mobiliteit. U kunt vervolgens meteen een advies krijgen over hoe u dit in uw organisatie vormgeeft. 

Scroll naar beneden of klik hieronder om te zien wat u kunt besparen met:

Fietsen

Reizen met
het OV

Thuiswerken

Elektrische
auto's

Elektrische
bestelbussen

Quickscan_fiets
Quickscan Illustraties-01.png

De voordelen van fietsen

 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat personen die naar het werk fietsen zich gemiddeld minder vaak ziek melden. Het gemiddeld aantal verzuimdagen van fietsers is 7,4 tegen 8,7 voor niet-fietsers. Onder fietsers is een grotere groep is die zich nooit ziek meldt. Ook de verzuimfrequentie bij fietsers is lager dan die van niet-fietsers. 

Gemiddeld genomen kost een zieke medewerker ongeveer 400 euro per dag dat deze ziek is.  

Natuurlijk moeten ook fietsers hun fiets goed kunnen stallen, maar een autoparkeerplaats kost al snel gemiddeld 700 euro per jaar. 

Fietsen is CO2 neutraal. Iemand die normaal gesproken 10 kilometer naar het werk rijdt met een gemiddelde auto en dat nu 3 dagen in de week met de fiets gaat doen, bespaart alweer een halve ton CO2 per jaar. 

 

Wilt u weten wat de kansen zijn van fietsen voor uw organisatie? Vul de onderstaande vragen in en krijg advies! 

Quikscan_ov
Quickscan Illustraties-02.png

De voordelen van openbaar vervoer

 

Medewerkers die met het openbaar vervoer gaan, bewegen vanzelf meer. Een OV-forens loopt 8-33 minuten per dag meer dan een autoforens. En dat bewegen is goed voor je: je probleemoplossend vermogen stijgt met wel 20% na een potje bewegen en je wordt wel 23% productiever wanneer je lichaam actief is geweest.

Kortom, door je medewerkers te stimuleren met het openbaar vervoer te komen, kunnen ze hun werk beter doen.  

De trein rijdt ook nog eens op groene stroom en vanaf 2025 wordt al het busvervoer elektrisch. De gemiddelde CO2-reductie door met het ov te reizen in plaats van met een auto, is 92%.  

 

Wilt u weten wat de kansen zijn van het openbaar vervoer voor uw organisatie? Vul de vragen hieronder in en krijg advies! 

Quickscan_thuiswerken
Quickscan Illustraties-03.png

De voordelen van thuiswerken

 

Thuiswerken heeft veel voordelen. Medewerkers waarderen de flexibiliteit die het ze geeft, enerzijds omdat ze geen tijd verspillen met reizen en anderzijds omdat ze makkelijker even wat kunnen combineren, zoals het aannemen van een pakketje.

 

Medewerkers zijn efficiënter en productiever dan op kantoor. Dat komt omdat ze minder afleiding hebben. Ook melden ze zich minder vaak ziek omdat er thuis toch nog wel even gewerkt kan worden en ze in een prettigere omgeving zitten.

 

Ondanks dat mensen thuis de verwarming moeten aanzetten, scheelt het in CO2-uitstoot en al vanaf 8,5 kilometer enkele reis is het goedkoper om een thuiswerkvergoeding te geven dan een kilometervergoeding van 19 cent per kilometer.

Wilt u weten wat de kansen zijn van thuiswerken voor uw organisatie? Vul de onderstaande vragen in en krijg advies! 

Quickscan_auto
Quickscan Illustraties-04.png

De voordelen van elektrische auto's

 

Er zijn veel voordelen om de autovloot te verduurzamen. Allereerst zijn elektrische voertuigen veel stiller. Het is dus veel prettiger rijden voor u en uw collega's. Daarnaast kunt u uw CO2-uitstoot met bijna 100% verminderen als u op groene stroom rijdt. En stoot u ook nog eens geen vuile stikstofoxiden uit.

 

Mogelijk bent u ook nog eens goedkoper uit wanneer u overstapt op elektrisch, zeker wanneer u dit over de gehele inzetperiode berekent.

Wilt u weten wat de kansen zijn van elektrische auto's voor uw organisatie? Vul de onderstaande vragen in en krijg advies! 

Quickscan_bestelbus
Quickscan Illustraties-05.png

De voordelen van het verduurzamen van bestelwagens

 

Vanaf 2025 moeten in Rotterdam alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s in de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek uitstootvrij zijn. Wilt u dus met uw bestelbus blijven rijden in het centrum van Rotterdam, dan is het op termijn zaak om een elektrische bestelbus aan te schaffen. Als u al bestelbussen heeft, dan is er een overgangstermijn tot 2030.

Maar naast deze verplichting om met nul-emissievoertuigen te rijden, zijn er ook een aantal voordelen om over te stappen naar elektrisch. Allereerst zijn elektrische voertuigen veel stiller. Het is dus veel prettiger rijden voor u en uw collega's. Daarnaast kunt u uw CO2-uitstoot met bijna 100% verminderen als u op groene stroom rijdt. En stoot u ook nog eens geen vuile stikstofoxiden uit.

Met alternatieve brandstoffen (HVO), kunt u 90% CO2 reduceren. Maar het meest duurzaam is om met een elektrische bakfiets te rijden. U stoot dan geen CO2 uit, geen stikstofoxiden en ook nog eens zo goed als geen fijnstof. Bij elektrische bestelbussen stoot u nog fijnstof uit door slijtage van banden en remmen. Bij fietsen is dit significant minder.

 

Er is een heel aantal subsidies waar u gebruik van kunt maken en mogelijk bent u zelfs op de totale levensduur goedkoper uit . Dit bent u zeker wanneer u van de bestelbus overstapt naar de bestel-bakfiets.

Voor alle vragen over logistiek, kunt u terecht bij het team van Logistiek010.

Heeft u een specifieke vraag die u zou willen bespreken met een van de gebiedsmanagers? Klik dan op de knop hieronder, vul het contactformulier in en uw gebiedsmanager neemt contact met u op!

bottom of page