top of page

Ik wil...

...inzicht in de uitstoot van mijn mobiliteit

Op het moment dat u met duurzame mobiliteit aan de slag wil, is het belangrijk goed te weten waar te beginnen. Het is maar helemaal de vraag wat de meeste zoden aan de dijk zet. Daarom is het goed de uitstoot van de mobiliteit inzichtelijk te hebben. Er zijn daarbinnen meerdere categorieën te onderscheiden:

  • Uitstoot van de auto’s van de zaak/de leaseauto’s

  • Uitstoot van bestelbussen van de zaak

  • Uitstoot van de woon-werkverkeer en zakelijke ritten die medewerkers maken (zeker wanneer u meer dan 100 medewerkers heeft*)

 

Natuurlijk zijn ook vrachtwagens en materieel interessant, maar voor het onderdeel duurzame mobiliteit richten we ons in dit kompas op personenmobiliteit. Natuurlijk zijn in dezelfde lijn ook deze categorieën inzichtelijk te maken.


De uitstoot van mobiliteit is iets dat elke onderneming voor zichzelf moet bepalen. Het kan wel helpen om dit met andere ondernemers op te pakken om van elkaar te leren.


* Organisaties met 100 medewerkers of meer worden waarschijnlijk vanaf 2023 verplicht om deze gegevens te verzamelen.

Colorful Houses
Hand_beide.png

Deze oplossingen kunt u zelf toepassen of samenwerken met andere ondernemers

Lees hieronder hoe u deze oplossing in uw onderneming door kunt voeren. Heeft u vragen, stel ze in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit 

of neem contact op met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit.

Wat levert deze oplossing u op?

Door het uitvoeren van een uitstootanalyse krijgt u inzicht in waar de uitstoot van uw mobiliteit door veroorzaakt wordt. U kunt vervolgens aan de slag om deze uitstoot te verminderen.

Duurzaamheid

  • Door inzicht te krijgen in de uitstoot van het huidige wagenpark krijgt u handvaten om de ergste veroorzakers van uitstoot aan te pakken. U kunt zo geleidelijk werken aan het verminderen van uitstoot.

 

Voor uzelf als ondernemer

  • Onzuinige en dus vervuilende voertuigen kosten meer aan brandstof. Door inzicht te krijgen in het verbruik en uitstoot van uw wagenpark kunt u onderbouwde keuzes maken voor het vervangen of aanpassen van voertuigen. Zo kan niet alleen uitstoot maar kunnen ook kosten worden bespaard.

Deze oplossing is iets voor u als:

U of uw medewerkers gebruik maken van diesel of benzinewagens.

  • Dit geld zowel voor woon-werkverkeer als voor zakelijke reizen.

 

Deze oplossing is minder geschikt voor:

  • Ondernemingen waar alle werknemers al met duurzame vervoermiddelen (lopen, fietsen, ov, elektrische voertuigen) reizen.

Aan de slag!

Verzamel de gegevens om een uitstootanalyse te doen. Hier zijn verschillende online tools voor beschikbaar.