Ik wil...
...spitsmijden stimuleren
Medewerkers in de spits laten rijden en reizen is inefficiënt. Ze zijn meer tijd kwijt als ze met de auto komen en kunnen minder goed werken als ze reizen met het openbaar vervoer. Natuurlijk is het voor de gemiddelde fabriek handig dat iedereen tegelijkertijd aanwezig is. Maar geldt dat ook voor het kantoorpersoneel? Waarschijnlijk kan die eerst wel even thuis beginnen met werken, voordat ze richting kantoor komen.
Â
Spitsmijden is een goed idee om minder last te hebben van drukte op de snelwegen, maar kan ook enorm helpen bij de doorstroming op een bedrijventerrein. Als dit een pijnpunt is, heeft het zin om hier met de andere bedrijven op het terrein over in gesprek te gaan. We noemen dit spreiden en mijden.
Deze oplossing kunt u het beste alleen doorvoeren
Lees hieronder hoe u deze oplossing in uw onderneming door kunt voeren. Heeft u vragen, stel ze in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit
of neem contact op met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit.
Wat levert deze oplossing u op?
Met spitsmijden kunt u het woon-werkverkeer verduurzamen en het maakt u een aantrekkelijk werkgever.
Duurzaamheid
Met een flexibele werktijdenregeling kunt u het woon-werkverkeer te verduurzamen. Reizen buiten de spits bespaart reistijd én uitstoot.
Â
Â
Aantrekkelijk werkgeverschap
U geeft uw medewerkers de keuzevrijheid om zelf de optimale werktijden te kiezen. Het kiezen van de eigen werktijden geeft uw medewerkers meer autonomie en mogelijkheden om werk en privé te combineren.
Deze oplossing is iets voor u als:
Uw medewerkers in staat zijn hun werkzaamheden zelfstandig te plannen en op elke tijd kunnen uitvoeren.
Deze oplossing is minder geschikt voor:
Ondernemingen waarbij de werkzaamheden op een vaste tijd en uitsluitend op de bedrijfslocatie kunnen worden uitgevoerd.
Ondernemingen waar in (24-uurs) shifts wordt gewerkt en men gebonden is aan vaste werktijden.
Aan de slag!
Stel een thuiswerkregeling op en ga aan de slag met het stimuleren van thuiswerken en buiten de spits reizen.
Wie?
Een flexibele werktijdenregeling wordt onderdeel van uw HR-beleid, daarom is het belangrijk dat de volgende rollen binnen uw onderneming worden aangehaakt:
HR-verantwoordelijke
OR / personeelsvertegenwoordiging
Â
Hoe?
Bespreek de werktijden. Is het mogelijk om dit meer op elkaar af te stemmen? In plaats van dat iedereen tussen 6:00 uur en 7:00 uur begint, is het misschien mogelijk om dit te verruimen naar 5:30 uur – 7:30 uur, waarbij afgesproken wordt wie welk tijdslot gebruikt?
Maak inzichtelijk hoeveel mensen op locatie moeten zijn. Laat hierbij dus ook ruimte voor een bepaald percentage kantoorwerkers.
Bepaal hoeveel van deze medewerkers pertinent niet op de fiets kunnen komen en hoeveel er met het ov kunnen komen.
De potentie (van fiets en ov) bepalen kunt u doen door zelf een inschatting te maken hoe ver medewerkers weg wonen, maar wanneer u 100 medewerkers of meer heeft, is dit wel een behoorlijke klus. In dat geval kunt u gebruik maken van de mobiliteitsscan. Dit is ook beschikbaar voor een groep bedrijven die samen 100 medewerkers hebben. Neem hiervoor contact op met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit.
Â
Evalueer na een maand hoe het gaat met de nieuwe werktijden. Leidt dit tot minder files op het bedrijventerrein? In de ochtend en/of in de avond? Moeten er werktijden worden aangepast?
 Â
Aandachtpunten:
Dit vraagt een bepaalde mate van flexibiliteit. Waarschijnlijk beginnen uw medewerkers al jaren op hetzelfde moment. Ook een kwartier later of vroeger is best ingrijpend. Heb hier dus aandacht voor en zorg dat er goed wordt gecommuniceerd.
Zo maakt u dit tot een succes:
Laat uw medewerkers tips en tricks delen over spitsmijden om van elkaar te leren.
Laat uw werknemers van elkaar leren door tips en tricks te delen. Uw kunt uw tips ook delen in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit!
Â
De gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit denkt hier graag met u over mee!
Â
We zijn erg benieuwd wat u van deze oplossing vindt en of u van plan bent om spitsmijden te gaan stimuleren. Laat het ons weten via het contactformulier of neem contact op met uw gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit!
We zijn erg benieuwd wat u van deze oplossing vindt en of u van plan bent om ermee aan de slag te gaan. Laat het ons weten via het contactformulier of neem contact op met uw gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit!