top of page

Saipem/ERS

Haven Schiedam

Last-mile shuttleverbinding

Sinds eind 2018 is Saipem/ERS in samenwerking met gemeente Schiedam een pilot begonnen om de last-mile vanaf station Schiedam centrum in de ochtend en avondspits te faciliteren via een shuttleverbinding. Deze shuttleverbinding houdt in dat met een frequentie van 10 minuten in beide spitsen vervoer via 9-persoonsshuttles plaatsvindt tussen station Schiedam Centrum en Saipem/ERS gelegen aan de Nieuwe Waterwegstraat, in het havengebied van Schiedam. Hiermee is een snelle vervoersoplossing gecreëerd van treinstation naar de werklocatie. Omdat de shuttle tegen de drukte en de spits inrijdt is in combinatie met het OV een concurrerend, verkeersveilig en duurzaam alternatief voor de (eigen) auto ontstaan.


Over het bedrijf

ERS (Equipment Rental & Services) in Schiedam is een onderdeel van Saipem. Saipem is een van de wereldwijde leiders als dienstverlener van projecten voor de olie- en gasindustrie. De shuttleverbinding wordt in opdracht van Saipem/ERS uitgevoerd door Vipre. Vipre is gespecialiseerd in vervoerdiensten op maat, waardoor medewerkers samen naar het werk reizen. Dagelijks vervoert Vipre 2.000 medewerkers. Vooral op plaatsen waar het openbaar vervoer niet toereikend is. Dat doet Vipre door heel Nederland al tientallen jaren op succesvolle wijze.


Wat was de uitdaging / aanleiding

De laatste jaren is het havengebied in Schiedam sterk gegroeid waardoor de verkeersdruk in het gebied is toegenomen. Over het algemeen is het gebied goed met het OV ontsloten. Echter de last-mile vanaf station naar werpt een drempel op. Dit is voor velen een dagelijkse ergernis en daarom is op initiatief van de gemeente Schiedam en Saipem/ERS deze shuttleverbinding in het leven geroepen.


Wat is er gedaan

Er is een shuttleverbinding opgezet met een frequentie van 10 minuten in beide spitsen vervoer via 9-persoonsshuttles plaatsvindt tussen station Schiedam Centrum en Saipem/ERS. Na de pilotperiode van 9 maanden is door het succes en de goede bezetting de verbinding definitief geworden. Hiermee is het laatste stukje van de puzzel vormgegeven en is samen met het OV een verkeersveilig, duurzaam en concurrerend alternatief voor de eigen auto gecreëerd. Reizigers vanuit Rotterdam zijn hierdoor zelfs sneller met name in de avondspits dan met de eigen auto, waarbij de file al vaak begint op de Westfrankelandsedijk, gevolgd door knooppunt Vijfsluizen en de rijksweg op richting Beneluxtunnel.


Wat is er van geleerd

Voor ieder individu is het van belang zo snel en comfortabel mogelijk te reizen van A naar B. Als in die reis 1 puzzelstukje ontbreekt maakt de reiziger en in dit geval de werknemer veelal een andere keuze en wordt snel terug gegrepen naar de eigen auto. Saipem/ERS heeft zich hard gemaakt om haar medewerkers op optimale wijze te faciliteren van huis naar het werk. Uitgangspunt is daarbij niet alleen de bereikbaarheid maar Saipem/ERS heeft ook veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Door een collectieve vervoersoplossing te faciliteren, in combinatie met het OV, wordt ten opzichte van de eigen auto een stevige CO2 reductie gerealiseerd die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van zowel Saipem/ERS als de regio.


Handige info / links:

vipre.nl/

Werkgeversaanpak Havens Schiedam | MRDH Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Bereikbaarheid haven | Schiedam

Geïnspireerd of wil je jouw project hier ook presenten?
We helpen je graag verder!

bottom of page