top of page

OV - Vergoeden

Dank voor het invullen van de quickscan!


Het volledig vergoeden van ov-reizen is een eerste stap om het gebruik van openbaar vervoer aantrekkelijk te maken voor uw medewerkers. U kunt de administratie daarvan voor zowel uzelf als uw medewerkers eenvoudiger maken door hen een mobiliteitskaart aan te bieden. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn:


Mobiliteitskaart voor openbaar vervoer:

Er zijn verschillende manieren om het ov te vergoeden. Mensen kunnen hun kaartjes declareren of u kunt een vaste vergoeding van bijvoorbeeld 19 cent per kilometer geven. In het eerste geval brengt dat veel extra administratie met zich mee. In het tweede geval kan het goed zijn dat u duurder uit bent dan wanneer u gewoon de daadwerkelijke reiskosten met het ov vergoedt, zeker als iemand vooral met de trein reist.


Zakelijk de meest makkelijke manier om het ov te vergoeden is door gebruik te maken van een mobiliteitskaart, zoals de NS-Business Card. Deze is gratis te verkrijgen en als de NS ziet dat u goedkoper af bent door de collega gebruik te laten maken van een abonnement, informeren ze u hierover. Daarbij kan de medewerker, mits u dit toestaat, ook gebruik maken van de ov-fiets, deelscooters van Check!, alle andere soorten ov en een Greenwheels deelauto. Dit maakt het nog makkelijker om met het ov te reizen.


Naast de NS zijn er ook andere aanbieders van mobiliteitskaarten, met elk eigen voordelen.


Stimuleren van ov-gebruik:

Wanneer u dit allemaal goed op orde heeft, kunt u aan de slag met het stimuleren van het ov-gebruik.


Dit houdt in dat u:

  • De regelingen en het gebruik van een NS-Business Card goed communiceert, oftewel meerdere keren per jaar onder de aandacht brengt en u een plek heeft waar de regelingen duidelijk worden uitgelegd

  • Met collega’s in gesprek gaat over het onderwerp

  • Bijhoudt hoeveel collega’s er gebruik maken van het openbaar vervoer en of dit voor nog meer collega’s een mogelijkheid is.
De voordelen van openbaar vervoer

Medewerkers die met het openbaar vervoer gaan, bewegen vanzelf meer. Een ov-forens loopt 8-33 minuten per dag meer dan een autoforens. En dat bewegen is goed voor je: je probleemoplossend vermogen stijgt met wel 20% na een potje bewegen en je wordt wel 23% productiever wanneer je lichaam actief is geweest.

Kortom, door je medewerkers te stimuleren met het openbaar vervoer te komen, kunnen ze hun werk beter doen.  

De trein rijdt ook nog eens op groene stroom en vanaf 2025 wordt al het busvervoer elektrisch. De gemiddelde CO2-reductie door met het ov te reizen in plaats van met een auto, is 92%.  


We zijn erg benieuwd wat u van dit advies vindt en of u van plan bent om ermee aan de slag te gaan. Laat het ons weten via het contactformulier of neem contact op met uw gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit!

bottom of page