top of page

Ik wil...

...aan de slag met deelmobiliteit

Uw medewerkers zijn goed bezig. Komen met het Openbaar Vervoer naar het werk of rijden met een collega mee. Maar dan moet één van hen even de stad in voor een overleg of een boodschap. Of die collega waar je mee heen kon rijden gaat ’s avonds een andere kant op?

 

Dit zijn maar een paar voorbeelden waar deelmobiliteit een prachtige oplossing voor zou zijn. Maak gebruik van de elektrische fiets, scooter of auto die in uw buurt wordt aangeboden.

 

Als blijkt dat er bij u dichtbij nog geen deelvervoer aanwezig is overleg dan eens met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit of er andere bedrijven bij u in de buurt zitten die hier ook belangstelling voor hebben. De gebiedsmanager kan u in contact brengen met aanbieders van deelmobiliteit. Daarbij kunt u aansluiten bij de bestaande dienstverlening of een eigen deal aangaan om zeker te weten dat er altijd een fiets, scooter of auto voor uw medewerker beschikbaar is.

Colorful Houses
Hand_beide.png

Bij deze oplossing is het interessant om samen te werken met andere ondernemers

Lees hieronder hoe u deze oplossing in uw onderneming door kunt voeren. Heeft u vragen, stel ze in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit 

of neem contact op met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit.

Wat levert deze oplossing u op?

Met het aanbieden van (duurzaam) deelvervoer aan uw medewerkers stelt u hen in staat flexibel te reizen op de manier die hen op dat moment het beste uitkomt.

Duurzaamheid

 • Aanbieders van deelvervoer maken bijna uitsluitend gebruik van elektrische vervoermiddelen. Door (elektrisch) deelvervoer met het ov te combineren zijn uw medewerkers in staat volledig co2-neutraal te reizen. Zowel voor woon-werkverkeer als voor zakelijke reizen.

 

Aantrekkelijk werkgeverschap

 • U geeft uw medewerkers de keuzevrijheid om zelf de optimale reis te kiezen.

 • Door deelvervoer aan te bieden voor de ‘last-mile’ van en naar een station of andere ov-halte is uw onderneming goed bereikbaar voor uw (nieuwe) medewerkers.

 

Voor uzelf als ondernemer

 • Door het gebruik van deelvervoer kan het bezit van eigen vervoermiddelen (de bedrijfsauto) overbodig worden. Door gebruik en aanbod van deelvervoer goed af te stellen kunnen kosten worden bespaard.

 • Er zijn natuurlijk (extra) kosten gemoeid met het gebruiken van deelvervoer. Dit is afhankelijk van de vergoeding die u nu geeft voor de zakelijke reiskosten. Gemaakte reiskosten, ook die van deelvervoer, zijn in principe volledig aftrekbaar.

Deze oplossing is iets voor u als:

Uw medewerkers (korte) reizen moeten maken voor hun werkzaamheden.

 • Uw medewerkers (korte) reizen moeten maken voor hun werkzaamheden, bijvoorbeeld op bezoek bij klanten.

 • U nu een bedrijfsauto heeft die voor zakelijk ritten wordt gebruikt.

 • Uw bedrijfslocatie gevestigd is in de buurt van een station of ov-halte, maar buiten loopafstand (op 1-5km afstand).

 

Deze oplossing is minder geschikt voor:

 • Ondernemingen waar alle werknemers uitsluitend op de bedrijfslocatie werken en alle werknemers met eigen vervoer reizen.

Aan de slag!

U kunt gemaakte reiskosten van deelvervoer vergoeden, maar u kunt ook een contract afsluiten met een aanbieder van deelvervoer voor het gebruik publieke of eigen vervoermiddelen.

Wie?

Het aanbieden of vergoeden van deelvervoer wordt onderdeel van uw HR-beleid en heeft invloed op de financiële afhandeling van reiskosten, daarom is het belangrijk dat de volgende rollen binnen uw onderneming worden aangehaakt:

 • HR-verantwoordelijke

 • OR / personeelsvertegenwoordiging

 • Financiële administratie

 • Accountant / belastingadviseur

 

Wat?

Er zijn in hoofdlijnen drie dingen die u als werkgever kunt doen om met deelvervoer aan de slag te gaan:

 

 1. Vergoeden van het gebruik van deelvervoer door uw medewerkers. Zij kunnen de gemaakte kosten achteraf declareren zoals dat vaak voor andere reiskomsten al gebeurt.

 2. U sluit een contract af bij een van de bestaande aanbieders van deelvervoer in uw werkgebied. Uw medewerkers kunnen dan gebruik maken van de vervoermiddelen van die aanbieder voor hun reizen. De kosten worden direct afgerekend met de aanbieder.

 3. U gaat met een aanbieder van deelvervoer in gesprek over eigen deelvervoermiddelen die uw medewerkers kunnen gebruiken. Hieraan zijn meestal hogere kosten verbonden, maar u heeft dan wel de zekerheid dat er altijd een vervoermiddel voor uw medewerkers klaar staat. Bij deze optie is het voordelig om samen te werken met andere ondernemers in uw gebied. De gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit helpt u graag met het vinden van andere geïnteresseerde ondernemers.

 

 

Hoe?

 • Stel een verantwoordelijke aan vanuit de eigen onderneming die aan de slag gaat met dit onderwerp.

 • Stel vast waarom u met deelmobiliteit aan de slag wilt. Welke ritten verwachten jullie dat met deelvervoer worden uitgevoerd? Welk vervoermiddel is hiervoor geschikt?

 • Bekijk de verschillende aanbieders van deelvervoer en bespreek het aanbod.

 • Zet alle opties naast elkaar en kies degene die het beste bij uw/jullie situatie past

 • Na het afsluiten van een contract met een aanbieder, is het van belang medewerkers te informeren. Denk hierbij niet alleen aan het uitleggen van hoe het werkt, maar ook in welke omstandigheden ze er gebruik van moeten maken en welke voordelen het oplevert. Zowel voor henzelf als voor het bedrijf.

 • Evalueer jaarlijks of het gebruik van deelvervoer past bij de bedrijfsvoering of dat het aanbod of de contractvorm moet worden aangepast.

 

Zoek optioneel de samenwerking met andere ondernemers:

 • Zoek andere bedrijven om de vraag te vergroten

 • Overleg met deze bedrijven over hun wensen en ideeën, eventueel in samenwerking met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit

 • Leg de behoefte vast op papier.

 • Zet de vraag die u als groep bedrijven heeft uit bij de aanbieders van deelvervoer.

 

 

Voorbeelden aanbieders:

Zo maakt u dit tot een succes:

Laat uw medewerkers tips en tricks delen en stimuleer duurzame reisopties.

 • Laat uw werknemers van elkaar leren door tips en tricks over het gebruik van deelvervoer te delen. Uw kunt uw tips ook delen in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit!


 • Uw kunt duurzaam reizen stimuleren door de keuze voor duurzamere reisopties te stimuleren, dat kan op verschillende manieren:

 • Differentieer in vergoeding van reiskosten

 • Geef uw werknemers een (verhandelbaar) maximum co2-budget

 • Maak er een competitie van, wie kan het duurzaamst reizen per km

 

De gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit denkt hier graag met u over mee!

 

We zijn erg benieuwd wat u van deze oplossing vindt en of u van plan bent om met deelvervoer aan de slag te gaan. Laat het ons weten via het contactformulier of neem contact op met uw gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit!

We zijn erg benieuwd wat u van deze oplossing vindt en of u van plan bent om ermee aan de slag te gaan. Laat het ons weten via het contactformulier of neem contact op met uw gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit!

Voorbeeldprojecten van deze oplossing

Greenloop

Groene vervoersdienst als aanvulling op het ov

's-Gravelandse en Spaanse Polder / Noord-West

Mobiliteit

Port of Schiedam Bike

Samenwerking met deelfietsen in de haven van Schiedam

Haven Schiedam

Havenbedrijf

bottom of page