top of page

Ik wil...

...mijn werknemers meer laten fietsen

Er zijn talloze redenen om meer te bewegen en fietsen is een makkelijke manier. Fietsen naar werk helpt om medewerkers fitter en vitaler te laten zijn en is ook nog ontzettend effectief in het verminderen van de CO2-uitstoot.

 

Bewegen is goed voor je brein: je probleemoplossend vermogen stijgt met wel 20% na beweging, een half uur fietsen zorgt ervoor dat je al helderder kan denken en effectiever kan werken. Je wordt 23% productiever wanneer je lichaam actief is geweest en regelmatige bewegers zijn maar liefst 70% beter in het maken van lastige beslissingen. Fitte kantoorwerkers maken 27% minder fouten dan kantoorwerkers die weinig bewegen. Tijdens het bewegen komen gelukshormonen vrij (dopamine, serotonine, endorfine). Je voelt je gelukkig en blij. Bewegen helpt je ook nog eens beter te slapen.

 

Kortom, er zijn allemaal redenen om meer te fietsen en dus medewerkers te stimuleren meer te fietsen. Kunnen alle medewerkers op de fiets naar het werk? Gemiddeld genomen is het voor mensen die maximaal 15 kilometer moeten reizen goed te doen om op de (elektrische) fiets naar het werk te komen. Een langere afstand, tot 30 kilometer, kan afgelegd worden op een speed-pedelec: een elektrische fiets die 45 km/h kan, of zoals men het ook zou kunnen zien: een elektrische brommer waarbij je een beetje moet trappen.


oor een speedpedelec en een elektrische bakfiets geldt ook nog eens een mooie fiscale regeling, de MIA en de Vamil regeling. Mits je dit zakelijk aanschaft natuurlijk. Je mag hiermee meer (MIA) aftrekken van de winst en sneller afschrijven (Vamil).


Alle informatie vind je via de website van RVO: www.rvo.nl/subsidies-financiering/mia-vamil/ondernemers


Denk daarnaast aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek!

Colorful Houses
Hand_beide.png

Deze oplossingen kunt u zelf toepassen of samenwerken met andere ondernemers

Lees hieronder hoe u deze oplossing in uw onderneming door kunt voeren. Heeft u vragen, stel ze in de LinkedIn-groep Duurzame Mobiliteit 

of neem contact op met de gebiedsmanager Duurzame Mobiliteit.

Wat levert deze oplossing u op?

Door fietsen van en naar werk te stimuleren vermindert u de uitstoot van uw mobiliteit en werkt u aan fitte en vitale medewerkers.

Duurzaamheid

  • Fietsen naar werk is samen met lopen de meest duurzame manier van reizen.

 

Aantrekkelijk werkgeverschap

  • U verbetert de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers door bewegen te stimuleren.

 

Voor uzelf als ondernemer

  • U kunt uw medewerkers op een fiscaal voordelige manier voorzien van een goede fiets.

  • Minder verzuim onder uw medewerkers

Deze oplossing is iets voor u als:

U of uw medewerkers in staat zijn om naar de bedrijfslocatie te fietsen (eventueel i.c.m. het ov).

  • Voor fietsen van en naar werk wordt vaak de grens van 15km afstand gebruikt.

  • Met een speed-pedelec zijn ook langere afstanden goed te doen, tot zo’n 30km.

 

Deze oplossing is minder geschikt voor:

  • Werknemers met een fysieke beperking. Houdt rekening met de persoonlijke situatie in de communicatie over en het stimuleren van fietsen.

Aan de slag!